Welke hypotheek kies jij als starter?

Het bod voor je droomhuis is geaccepteerd en je kan niet wachten om in je nieuwe woning te trekken. Voor het zo ver is moet er nog veel geregeld worden. De financiering moet rond gemaakt worden en wellicht wil je nog klussen in jouw nieuwe huis. Daarnaast moet je ook een keuze maken uit verschillende hypotheekvormen. Als dit de eerste keer is, is het lastig om een keuze te maken. Bespreek de voor- en nadelen dan ook met familie en vrienden. Zij kunnen je tips geven en hebben waarschijnlijk ervaring met het uitkiezen van een hypotheekvorm.

Een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek zijn de hypotheekvormen die het meest worden gekozen door starters. Het grote verschil zijn de maandlasten die je per maand betaalt. Deze maandlasten bestaan uit aflossing en rente. In dit artikel wordt er meer informatie gegeven over deze twee verschillende hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is de vorm waarbij je maandlasten per maand hetzelfde zullen zijn. Als je je hypotheek voor 30 jaar vast zet, betaal je dus de komende 30 jaar hetzelfde. Omdat deze bruto maandlasten gelijk blijven weet je wat je per maand overhoud en kan je elke maand bijvoorbeeld hetzelfde bedrag sparen. Het nadeel aan een annuïteitenhypotheek is dat het op de lange termijn duurder is. Dit komt doordat de eerste periode je nog (bijna) niks hebt afgelost en hierdoor het bedrag dat je betaalt aan rente hoger is. Je krijgt op dat moment meer belastingaftrek. Aan het einde van deze periode is het omgekeerd. De aftrekbare rente is dan lager en de aflossing hoger.

Lineaire hypotheek

Als je kiest voor een lineaire hypotheek begin je met hoge maandelijkse lasten en eindig je lager. Dit komt doordat je elke maand hetzelfde aan aflossing betaald. Omdat je schuld afneemt daalt het bedrag dat je aan rente betaald, waardoor het totale bedrag daalt.