Wat te doen bij blessures door het sporten?

Tijdens het sporten liggen blessures op de loer! Denk bijvoorbeeld aan een overbelasting van spiergroepen in je lichaam, een hielspoor, een blessure aan de achillespees, enzovoorts. Ook kniepijn is een veel voorkomend probleem onder sporters! Wat moet je doen om van dergelijke blessures te herstellen? Of nog beter: hoe voorkom je het ontstaan van deze blessures in de toekomst? Het is bijzonder vervelend om een lange tijd niet te kunnen sporten als gevolg van dergelijke blessures.

Het herstellen van een blessure

Bij een blessure is het allereerst belangrijk om voldoende rust te nemen. Vaak wordt een blessure veroorzaakt door een overbelasting. Hierbij zijn spiergroepen dermate ernstig beschadigd, dat rust de enige remedie is. Mochten klachten na enkele weken aanhouden, dan kun je een bezoek aan de huisarts brengen. Datzelfde geldt voor een situatie, waarbij je het gevoel hebt iets te hebben gebroken of gekneusd. In dergelijke situaties zal een huisarts een foto laten maken om een diagnose te kunnen stellen over de ernst van de blessure. Op basis van deze diagnose zal vervolgens een behandelplan worden opgesteld om van de blessure af te komen.

Voorkom nieuwe blessures in de toekomst

Om blessures tijdens het sporten te kunnen voorkomen, is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Op het moment dat je lichaam rust nodig heeft, is het belangrijk die rust ook te nemen. Ga een dagje niet sporten, maar doe het rustig aan! Zorg daarbij voor voldoende variatie in je trainingen. Enkel interval- of krachttrainingen is net zo onverstandig, als enkel lange duurlopen of lange fietstochten. Een combinatie van allebei maakt je lichaam sterker.

Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen om blessures tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan inlegzooltjes om kniepijn te voorkomen. Meer informatie over het gebruik van inlegzooltjes vind je op de website van een aanbieder hiervan. Ook shakes om het herstel van spieren te bevorderen kunnen het overwegen waard zijn.