Tips om een verstopping in je riool te voorkomen

Een verstopping in je riolering kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping in de afvoerleiding onder je toilet. Als gevolg hiervan zal het afvalwater steeds moeizamer wegstromen, waardoor je toilet uiteindelijk niet meer te gebruiken is. Pas wanneer je de afvoerleiding laat ontstoppen, kan deze weer gebruikt worden. Ook zal er een nare stank rond de verstopte afvoerleiding hangen. Niet alleen is deze stank bijzonder onsmakelijk, ook kan het voor hoofdpijn zorgen. In dit artikel geven we verschillende tips om een dergelijke verstopping tegen te gaan.

Tip 1: maak gebruik van soda in de gootsteen

Een van de manieren om de kans op een verstopping te verkleinen, is het gebruik van soda. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor restafval los komt te zitten van de afvoerwanden. Zeker bij een beginnende verstopping is soda krachtig genoeg om voor een oplossing te zorgen.

Tip 2: beperk het gebruik van toiletpapier

Vaak zijn mensen geneigd om onnodig veel toiletpapier te gebruiken. Het is niet voor niets dat men in het buitenland prullenbakjes bij het toilet zet, waarin het toiletpapier gedeponeerd kan worden. Door het gebruik van toiletpapier te beperken, blijft je een verstopping in de riolering bespaard in veel gevallen.

Tip 3: laat de afvoer regelmatig preventief doorspuiten

Reeds werd al beschreven, dat soda kan helpen bij het verkleinen van de kans op een verstopping. Nog beter is het echter, om de afvoer regelmatig preventief te laten doorspuiten door een loodgieter. Het doorspuiten van de afvoer zorgt ervoor, dat restafval naar de centrale riolering wordt afgevoerd. De kans op een verstopping wordt hierdoor minimaal.

Ook bij een serieuze verstopping kan een loodgieter voor oplossingen zorgen. Laat de loodgieter de afvoer doorspuiten of deze opschonen met een trekveer. Middels een camera inspectie kan gecontroleerd worden, of de afvoer ook daadwerkelijk schoon is.