Maak jouw huis ook milieuvriendelijk met deze tips

Duurzaamheid speelt binnen steeds meer huishoudens een belangrijke rol. Dit is niet voor niets! Aan de ene kant willen we met z’n allen een verdere opwarming van de aarde tegengaan. Aan de andere kant zorgt een duurzamere woning voor een lager energieverbruik. Op deze manier draag je niet alleen bij aan een betere wereld, maar ook aan een besparing op je maandlasten. Zo houd je ieder jaar geld over voor een langere vakantie, voor een etentje in een restaurant, enzovoorts. In dit artikel geven we tips, die je helpen om je woning duurzamer te maken.

Nieuwbouw met houtskeletbouw als trend

Ben je van plan om binnenkort een geheel nieuwe woning te laten bouwen? In dat geval kan het interessant zijn om eens te kijken naar een houtskeletbouw. Deze vorm van bouwen heeft in de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Door gebruik te maken van gedroogd hout, kunnen de isolerende eigenschappen van het hout optimaal benut worden. Zo is je woning veel duurzamer, dan wanneer gekozen wordt voor traditionele bouwtechnieken. Er zijn op internet verschillende aanbieders van houtskeletbouw te vinden. Kijk eens naar de mogelijkheden die zij bieden, om te zien welke voordelen deze manier van bouwen jou kan bieden.

Stap over op HR+-isolatieglas binnen je woning

Voorheen werd binnen veel woningen gebruik gemaakt van enkel glas. Dit type glas is in de afgelopen jaren steeds vaker vervangen voor dubbel glas. Tegenwoordig is er echter een nog betere optie, namelijk HR+-isolatieglas. Dit type glas wordt uitgevoerd met een speciale coating. Deze coating zorgt dat een groter deel van de warmte weerkaatst wordt, wanneer dit je woning probeert te verlaten. Op deze manier is er minder energie nodig, om de ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Zo draag je bij aan een grotere mate van duurzaamheid in huis. Een glaszetter kan hulp bieden bij het plaatsen van dit type glas.

Voorzie de spouwmuur van een verbeterde isolatie

Een derde tip die we je kunnen geven, is de mogelijkheid om de spouwmuur van je woning van een verbeterde isolatie te voorzien. Vaak is de spouwmuur van met name oudere woningen maar zeer beperkt geïsoleerd. Dit betekent dat een groot deel van de warmte een woning via deze muur kan verlaten. Dit is zonde! Door de spouwmuur van extra isolatiemateriaal te laten voorzien, wordt je woning nog milieuvriendelijker. Ook zal je energieverbruik op deze manier afnemen.

Een nieuwe cv-ketel in huis laten plaatsen

Tot slot is het slim om te kijken naar het energieverbruik van de verschillende apparaten binnen je woning. Mogelijk maak je gebruik van een oude cv-ketel, welke bepaald niet energiezuinig is. Vervang dit apparaat door een moderne elektrische warmtepomp. Je kunt de warmtepomp combineren met zonnepanelen op het dak van je woning. Zo hoef je zelf nauwelijks nog energie te verbruiken voor het verwarmen van je woning. De aanschaf van zonnepanelen is door de jaren heen steeds aantrekkelijker geworden. Een ruimer aanbod heeft ertoe geleid, dat de gemiddelde prijs voor zonnepanelen gedaald is.