Hoe houd je paardrijden betaalbaar

Paardrijden kan een dure sport zijn. Je betaald voor de paardrijlessen en je hebt daarvoor ruiterkleding en een cap nodig. Daarnaast heb je om het paard te verzorgen ook een koffer nodig met verzorgingsproducten en borstels. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten waarmee je paardrijden toch enigszins betaalbaar kunt maken. Vooral als je niet zo veel geld te besteden hebt, is het een aanrader om de onderstaande tips op te volgen.

Paardrijles

Bij een manege kost een paardrijles al snel €15,- à €20,-. Als je meer dan één keer per week zou willen paardrijden, lopen de kosten dus erg snel op. Je kunt dan het beste kiezen voor een rittenkaart, want losse lessen zijn duurder. Mocht het alsnog niet betaalbaar zijn, dan zou je kunnen kijken of er in de buurt een verzorgpaard of-pony wordt aangeboden. Dit houdt in dat je een aantal keer per week mag rijden en het paard mag verzorgen, zodat de eigenaar hier minder tijd in hoeft te steken. Vaak heeft een eigenaar namelijk niet elke dag tijd en zo word het paard verzorgd en heb jij minder kosten. Vaak wordt en niets of een kleine vergoeding gevraagd per maand. Deze kosten zijn aanzienlijk lager dan paardrijlessen als je meerdere keren per week wilt rijden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet een aantal dagen per week de verantwoordelijkheid wil of kan nemen voor de verzorging van het paard. Dan is er nog een andere optie, namelijk les nemen bij een particulier. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan via Marktplaats naar een particuliere aanbieder. Zij rekenen meestal iets vriendelijkere prijzen en geven daarnaast ook vaak één op één les.

Ruiterkleding en andere benodigdheden

Voordat je kunt gaan paardrijden heb je eerst een aantal dingen nodig, zoals een paardrijbroek een cap, handschoentjes voor in de kou of voor wedstrijden, een zweep, borstels en andere verzorgingsproducten. Natuurlijk wil je ook goedkope ruiterkleding en andere benodigdheden. De prijzen voor al deze spullen lopen nogal uiteen. Dit is erg afhankelijk van het gewenste merk en ook verschillen de prijzen tussen aanbieders. Als je goedkope ruiterkleding zoekt, kun je het beste online kijken in een webshop. Ten eerste kun je dan goed kijken naar de prijzen en daarnaast wordt je ook niet verleid om allemaal onnodige spulletjes mee te nemen, die je tegenkomt wanneer je in een ruiterwinkel gaat shoppen. Ondanks het feit dat je de paardrijdspullen zo goedkoop mogelijk wilt hebben, is het wel verstandig om een goede cap aan te schaffen voor de veiligheid.

Onderhoud van je paardenspullen

Om zo lang mogelijk met je ruiterkleding en andere spullen te doen, is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Het zou zonde zijn als je ze vroegtijdig moet vervangen door een onzorgvuldige omgang. Je cap is bijvoorbeeld één van de grotere uitgaven en die kun je het beste ook goed schoonhouden. Bij de aanschaf van je ruiterkleding en cap kun je de juiste schoonmaakproducten verkrijgen, die je nodig hebt voor de binnen- en buitenkant van de cap. Verder kun je het beste een plekje in huis vrijmaken, waar je je spullen veilig kunt opbergen, zodat het niet rondslingert en eventueel kapot gaat.