Een nieuw product? Welke prijsstrategie kies je?

Start je net je eigen webshop of wil je binnenkort nieuwe producten toevoegen aan het assortiment? Je zal dan een aantal dingen van tevoren moeten regelen. Hoe introduceer je jouw producten aan je doelgroep? Hoeveel producten ga je in eerste instantie inkopen? Hoe bereik je jouw doelgroep? Daarnaast moet je je ook afvragen voor welke prijs je de producten gaat verkopen. Je wil uiteraard geen verlies maken met je product. De kostprijs moet tevens minimaal terugverdiend worden. Maar daar bovenop komen nog andere kosten waar je rekening mee moet houden en tevens de winstmarge.

Weet wat je prijs is inclusief en exclusief BTW

Over producten betaal je BTW. Het percentage dat je aan BTW betaalt hangt af van het product dat je verkoopt. Voor de meeste producten en diensten geldt het tarief van 21%. Een tarief van 9% geldt voor etenswaren en een aantal diensten. Welke prijzen je moet hanteren om als ondernemer een goede marge te maken, kan je hier berekenen. Door het bedrag en het BTW tarief in te vullen wordt automatisch het bedrag inclusief of exclusief BTW weergegeven. Op basis daarvan weet je wat de consument uiteindelijk zal betalen.

Verschillende prijsstrategieën

Bij het bepalen van de prijs van je product kun je kiezen tussen verschillende prijsstrategieën. Welke strategie voor jouw product het meest geschikt is, is afhankelijk van je product en bedrijf. Als je aan de doelgroep beloofd de goedkoopste te zijn, baseer je de prijs op die van je concurrenten. Je gaat hier net iets onder zitten zodat je de goedkoopste bent. De meest gehanteerde strategie is de kostprijsplus methode. Bij deze methode baseer je de prijs op de kosten. Bovenop de inkoopprijs tel je alle kosten op die nodig zijn om het product aan te bieden. Hierop reken je nog een marge. Een andere methode is de prijs bepalen op basis van wat de consument bereid is om te betalen voor het product. Naar aanleiding van een onderzoek onder de afnemers stel je een prijs vast.