De Nachtwacht van Rembrandt

De Nachtwacht is een legendarisch Nederlands schilderij uit 1642 van Rembrandt van Rijn. Het stelt een militaire wacht bij een kazerne in Amsterdam voor. Het doek is 3,795 meter hoog en 4,535 meter breed en is daarmee een van de grootste schilderijen die Rembrandt ooit heeft geschilderd. Het is een van de meest iconische schilderijen uit de Gouden Eeuw en het is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Een schilderij uit 1642

De Nachtwacht is een van de meest bekende schilderijen van Rembrandt. Het werd geschilderd in 1642 en het is een van de laatste groepsportretten die Rembrandt maakte. Het doek toont een compagnie van Amsterdamse wachtmeesters en schildwachten die op wacht staan bij een kazerne. De mannen zijn duidelijk zichtbaar in het licht van de maan en de toortsen.

Compositorische trucs

De compositie van het schilderij is uniek. Rembrandt gebruikte een aantal compositorische trucs om het schilderij spannend te maken. Zo maakte hij gebruik van een aantal lijnen die convergeren naar het middelpunt van het doek, waardoor het oog van de kijker wordt getrokken naar het middelpunt van het schilderij. Ook maakte Rembrandt gebruik van een aantal donkere en lichte vlakken om het schilderij diepte te geven.

Een van de meest geliefde schilderijen

De Nachtwacht is een van de meest geliefde schilderijen in Nederland. Het is een van de meest bezochte schilderijen in het Rijksmuseum en het wordt regelmatig gekopieerd of geparodieerd. Ook werd het schilderij in het verleden reeds veelvuldig gebruikt in films, tv-series en reclame-uitingen.

Hoe duur is de Nachtwacht? De waarde van het schilderij

Er kan geen concrete waarde bepaald worden voor het schilderij, maar men gaat ervan uit dat het schilderij van De Nachtwacht meer dan 500 miljoen euro waard is.

Een wereldberoemd meesterwerk in het Rijksmuseum

De Nachtwacht is een meesterwerk van Rembrandt en is wereldberoemd. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam en trekt jaarlijks vele bezoekers. Het doek is als sinds 1808 eigendom van het Rijksmuseum.

Hoe groot is de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn?

De Nachtwacht is 3,63 meter op 4,37 meter groot. Rembrandt werkte vele jaren aan het olieverfschilderij om de uiteindelijke maat te bereiken. Het is een van de meest indrukwekkende en meest gedetailleerde schilderijen die ooit gemaakt zijn, vol met een rijke symboliek en expressieve karaktertrekken.

Waar hangt de Nachtwacht?

Het schilderij heeft een grote impact gehad op de kunstwereld en heeft al vele generaties vermaakt met zijn verhalen. De Nachtwacht hangt tegenwoordig in het Rijksmuseum in Amsterdam en is een van de meest geliefde kunstwerken van de Nederlandse hoofdstad.

Rjksmuseum in Amsterdam and reflections on pond a cloudy day
Het Rijksmuseum in Amsterdam

Wanneer is de Nachtwacht gemaakt?

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is een van de meest bekende en bewonderde schilderijen ter wereld. De schilderij is gemaakt in 1642, en staat sinds 1808 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij is vanwege zijn omvang en complexiteit bijzonder. Het schilderij heeft een grootte van 363 cm bij 437 cm.

Waar gaat de Nachtwacht over?

Het schilderij vertegenwoordigt militairen tijdens een wacht, begeleid door een officier. Het is een van de meest bekende meesterwerken van de Nederlandse kunst. Het staat bekend om de complexe compositie, de gelaagdheid, de realistische figuren en de delicate schaduwspelen.

Het schilderij werd door critici beschouwd als het hoogtepunt van Rembrandts kunstenaarschap en als een van de meest invloedrijke kunstwerken ter wereld. Naast de unieke compositie en de realistische figuren, bevat het schilderij ook een schild en een hond. Dit maakt het schilderij tot een van de best bewaarde meesterwerken in Nederland en is door generaties heen reeds een bron van vermaak, beeldende kunst en schoonheid geweest.

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is een van de meest beroemde schilderijen uit de geschiedenis. Het is een groot schilderij met mensen en een hond eromheen, dat heeft een afmeting van 3,63 meter hoog bij 4,37 meter breed. Het schilderij werd door Rembrandt geschilderd tussen 1642 en 1645 en toont een centraal thema: de trouwe waakzaamheid van het staatspersoneel. De centraal geplaatste figuren zijn Willem van Ruytenburch in het geel, die de leiding heeft over een groep soldaten en kapitein Frans Banninck Cocq.

Het schilderij is in Nederland een iconische meesterwerk geworden, het is vereerd door generaties die vermaak, beeldende kunst en vreugde uit het werk halen. De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is een must-see voor kunstliefhebbers van over de hele wereld, waarvan velen het als een van de meest indrukwekkende kunstwerken ooit omschrijven.

Wie heeft de nachtwacht geschilderd?

Rembrandt van Rijn is de schilder van de Nachtwacht.

Enkele video’s over Rembrandt van Rijn

Schilderij De Nachtwacht is na 300 jaar weer compleet
De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in 15 minuten
De Nachtwacht op BBC
Renovatie van De Nachtwacht
De Night Watch – Het schilderij in het Engels
Kenmerken van een schilderij van Rembrandt van Rijn
De biografie van Rembrandt van Rijn
Wie was Rembrandt? Uitgelegd voor kinderen.