5 tips voor mensen die moeite hebben met het digitale tijdperk

Voor veel ouderen is de overgang van een vaste telefoonlijn naar een smartphone een behoorlijk grote stap. Zij vinden het lastig te begrijpen hoe een smartphone precies werkt, welke voordelen een smartphone hen biedt, enzovoorts. In dit artikel geven we vijf handige tips aan mensen die moeite hebben met de overgang naar het digitale tijdperk van nu. Je hoeft vanzelfsprekend niet over te gaan op een smartphone of tablet. Ook een vaste telefoonlijn kan nog steeds worden gebruikt. Het beperkt je echter in je mogelijkheden!

Tip 1: kies voor een smartphone met een groot scherm

Een smartphone biedt tegenwoordig de mogelijkheid om de lettergrootte aan te passen. Zo zijn teksten op een smartphone ook voor ouderen goed leesbaar. Om een groot deel van de tekst ook met grotere letters op het beeldscherm te kunnen tonen, is het verstandig om voor een smartphone met een groot scherm te kiezen. Veel ouderen zullen deze smartphone niet in hun zak stoppen, waardoor het grote scherm geen nadeel hoeft te zijn. Er zijn op internet handige tools om de verschillende smartphones te vergelijken.

Tip 2: volg een cursus voor het gebruik van tablets

Ook kan het voor ouderen interessant zijn om een cursus te volgen. Er worden speciale cursussen voor ouderen gegeven, die zich richten op het gebruik van tablets en smartphones onder ouderen. In deze cursus wordt ingegaan op de mogelijkheden van zo’n tablet, de manier waarop je hier het meeste uit kunt halen, enzovoorts. Doordat de cursus vaak op een laag tempo gegeven wordt, is het makkelijk om alles te leren begrijpen.

Tip 3: kies voor een prepaid simkaart

Veel jongeren combineren een moderne smartphone met een duur abonnement. Voor ouderen is zo’n abonnement minder aantrekkelijk. Doordat zij veel thuis zijn, hebben ze niet veel belminuten, sms’jes en mobiele data nodig. Je kunt immers ook nog met de vaste telefoonlijn bellen! Een goed alternatief voor een duur abonnement is een prepaid kaart. Hierbij betaal je alleen voor de belminuten, sms’jes en MB’s aan mobiele data die je ook daadwerkelijk verbruikt. Net als voor smartphones zijn er ook voor prepaid simkaarten diverse tools op internet te vinden, die je helpen bij het vergelijken van providers.

Tip 4: laat een WiFi-netwerk in huis aansluiten

Om de kosten voor het gebruik van je smartphone verder terug te dringen, is het verstandig om een WiFi-netwerk in huis aan te laten sluiten. Zo kun je onbeperkt internetten op je mobiele telefoon, wanneer je thuis bent. Dit maakt de combinatie van een smartphone met een prepaid simkaart nog aantrekkelijker voor senioren.

Tip 5: vraag om advies in een winkel

Tot slot kan het slim zijn om bij de aanschaf van een telefoon of tablet advies in te winnen in een winkel. Hier staan medewerkers voor je klaar, om te adviseren over de verschillen tussen telefoons en tablets. Heb je echt zo’n goede camera nodig? Is het slim om het geheugen van het apparaat uit te breiden? Enzovoorts.